fbpx

Mistä apua?

Julkisen ja yksityisen puolen sekä kirkon tarjoama apu

Jos kyse on välittömästä hädästä, oikea osoite on yleinen hätänumero 112. Apua kannattaa kysyä myös terveyskeskuksista, äitiys- ja lasten- ja perheneuvoloista, sekä työterveyshuollosta.

Väkivallan saa ottaa esille vammaispalveluissa oman sosiaalityöntekijän tai seurakunnan työntekijän kanssa. Hän voi kääntyä myös oman kunnan mielenterveyspalveluiden puoleen. Palvelun löytää, kun googlaa sanaparin: mielenterveyspalvelut ja oman kunnan nimi.

Raiskauksen uhreille on eri paikkakunnille sairaaloiden yhteyteen perustettu SERI-keskuksia.

Järjestöjen tarjoama apu

Ensi- ja turvakotienliitto – Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka tarkoituksena on tukea vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä ehkäistä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa.

Monika-Naiset ry – Maahanmuuttajanaisjärjestöjen keskusjärjestö, joka kehittää ja tarjoaa palveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja lapsille.

Naisten Linja – Naisten Linjalla naiset ja tytöt voivat kertoa kokemastaan väkivallasta tai sen uhasta luottamuksellisesti ja nimettömänä verkossa ja chatissa sekä puhelimitse maksuttomassa numerossa 0800 02 400 ma–pe klo 16–20.

Nettiturvakoti – Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, josta löytyy muun muassa luettelo turvakodeista.

Nollalinja – Apua väkivaltaan – Nollalinja toimii numerossa 080 005 005. Se on maksuton auttava puhelin, jonne voi soittaa mihin kellonaikaan hyvänsä, vuoden jokaisena päivänä. Chat toimii arkipäivinä klo 9–15. Nollalinja ylläpitää listaa, josta näkee missä turvakodissa on tilaa. Listassa on myös tietoa turvakotien esteettömyydestä.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen – Tukinainen tarjoaa ammattiapua seksuaalisesta väkivallasta ja hyväksikäytöstä selviytymiseen. Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneille on tarjolla puhelinapua maksuttomassa numerossa 0800 97899, ma–to (ei perjantaisin) klo 9–15. Viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Juristin puhelinneuvontaa saa maksuttomasta numerosta 0800 97895. Tarkista juristipäivystyksen päivät ja kellonajat Tukinaisen nettisivuilta.

Rikosuhripäivystys

Väestöliiton parisuhdeneuvonnassa ja -terapiassa voi myös keskustella parisuhdeväkivallasta