fbpx

Hallitus

Rusetin hallitus 2023

Rusetin puheenjohtaja Marja Pihnala s. 1952, VM. Olen jäänyt eläkkeelle Invalidiliiton toimitusjohtajan pestistä 2016. Olin Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksessa 1.1.2019-2021. Olen ollut myös presidentti Tarja Halosen Tasa-arvolla vaikuttavuutta foorumissa 2020–2022. Vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistys – Rusetti ry:n VEERA-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana on ollut antoisaa. Asun mieheni ja koirani kanssa Helsingissä. Olen neljän lapsen mummi. Olen sairastunut polioon ollessani kolmen vanha. Harrastan monipuolisesti liikuntaa, kirjallisuutta ja olen ylipäätään kiinnostunut elämästä. Olen 1990- luvulta asti ollut kiinnostunut naisasioista. Olen mm. perustanut Invalidiliittoon naistyöryhmän. Olen innostunut Rusetista ja sitoutunut sen toimintaan.

Yhteystiedot: marja.pihnala@rusettiry puh.nro +358 400 987748.

Riitta Jolanki (s. 1951). Olen Rusetin hallituksen varapuheenjohtaja. Vastaan toistaiseksi myös yhdistyksen tietosuoja-asioista ja osittain Kilta-jäsenrekisterin käytöstä. Olen kotoisin Sodankylästä ja siksi sielultani lappilainen, vaikka opintojen jälkeen jäin pysyvästi asumaan Helsinkiin. Eläkkeelle jäin vuonna 2014 mielenkiintoisesta vanhemman tutkijan työstä Työterveyslaitoksessa. Tutkijataustani vuoksi olen mielelläni mukana Rusetin tutkimushankkeissa.
Vuosina 2006-2018 istuin Helsingin Invalidien Yhdistys ry:n (HIY) hallituksessa ja toimin vuosia yhdistyksen naisvastaavana sekä luotsasin Naisten iltoja. Vuodet 2010−2021 olin Invalidiliiton luottamustehtävissä valtuuston tai hallituksen jäsenenä.
Tytöiksi ja naisiksi identifioituvien vammaisten henkilöiden naiseuden koko kirjo kuuluu meille kaikille erilaisista vammoista tai sairauksista huolimatta! Olen kiitollinen siitä, että olen saanut olla Rusetin perustamisesta asti mukana toteuttamassa yhdistyksen toiminnan tarkoitusta, aluksi viisi vuotta hallituksen sihteerinä ja sitten hallituksenjäsenenä.
Puheenjohtaja Marja Pihnalan kanssa vedämme ainakin kevätkauden 2023 Hyväikäisten vammaisten naisten keskusteluryhmää. Keskustelua vauhditetaan Rusetin Veera-hankkeessa laadituilla keskustelukorteilla, joiden aiheet ovat arki, hyvinvointi ja tunteet.

Olen Rita Järvinen Tampereelta. Poliovirus keikautti pienen tytön rusettia 50-luvun lopulla ja muutti samalla elämänkulkuni suuntaa. Vuosien kuluessa pikkutytöstä kasvoi kuitenkin aikuinen nainen. Unelmat ja usko tulevaisuuteen kannattelivat pienen tytön elämää vaikeinakin aikoina. Uteliaisuus ja kiinnostus elävään elämään oli vahva. Löytyi elämänkumppani, alkoi opiskelu ja vihdoinkin kauan kaivattu työelämä Kynnys ry:n aluetyöntekijänä Tampereella. Vertaistuen avulla opin pikkuhiljaa hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. 90-luvun vaihteessa aloin voimaantua myös vammaisena naisena. Osallistuin Kauniaisissa Kynnys ry:n kurssiin, jossa kurssin vetäjinä ja ohjaajina olivat Kynnyksen koulutussihteeri Gunilla Sjövall ja USA:sta vieraana ollut Independent Living -liikkeen perustaja Judith Heuman. Tästä kurssista sain uskoa ja voimaa vammaisten naisten oikeuksien puolustajana. Olin myös yksi niistä neljästä naisesta, jotka julkaisivat Vaillinaisesta Kokonaiseksi -kirjan 90-luvun alussa.
Nautin hetkessä olemisesta hyvien ystävien ja läheisten kanssa. Iloitsen keväästä ja auringon lämmittävistä säteistä, hyvistä kirjoista ja elokuvista ja ihmisvilinästä rautatieasemilla. Arvostan viisautta ja uskallusta muuttaa maailmaa paremmaksi ja yhdenvertaisemmaksi meille kaikille. YK:n vammaissopimus ja erityisesti artiklat 5 ja 6 ovat minulle tärkeitä. Eläkkeelle päästyäni on minulla ollut mahdollisuus toteuttaa ja harrastaa monia unelmiani. Kun ovet sulkeutuivat toisaalla, ne avautuivat toisaalla. Taidehistoria kurssit ja kirjoittajakurssit ”Vastustamattomia vastatarinoita ja viettelyksiä”, herätti mielenkiintoni. Luottamustoimeni Tampereen vammaisneuvostossa ja Hengitystuki ry:ssä jatkuvat edelleen. Rusetti ry on avannut ovet vammaisten naisten ja tyttöjen yhteiskunnallisen osallisuuden ja voimaantumisen edistämiseen. Olen kiitollinen, että minulla on ollut mahdollisuus olla siinä mukana.

Vastuualueenani hallituksessa on ollut aikuiset ja ikääntyvät naiset.
Mottoni on ”Tärkeää elämässä ei ole perille pääseminen vaan matkalla oleminen”.

Sari Palm os. Lehikoinen Olen juuri avioitunut ja täyttänyt 60 vuotta. Asun Riihimäellä mieheni Leiffin ja kollikissani Jasun kanssa. Harrastuksiini kuuluvat järjestötoiminta, kirjoittaminen, käsityöt sekä kokeellisten reseptien keksiminen ja niiden testaaminen.
Vammaisten ihmisten, varsinkin vaikuttaminen vammaisten naisten oikeuksiin sekä YKn vammaisten ihmisoikeuksien toteutuminen ovat lähellä sydäntäni. Olen yksi Rusetti ry:n perustajajäsenistä ja pidän tärkeänä vammaisten naisten, tyttöjen ja tähän ryhmään identifioituvien unelmien etsimisestä ja todeksi elämisestä yhdistyksen toiminnan kautta.
Luonteeltani olen sosiaalinen ja elän mielelläni hetkessä, vaikka pidän myös historiasta ja luen mielelläni rohkeista naisista, jotka ovat eläneet hyvinkin kauan ennen minua.
Tällä hetkellä nautin syksyn ruskan kauniista väreistä. Mukavaa syksyä toivotan Sinullekin!

Vastuualue hallituksessa: opinto- ja koulutus

Olen Tiia Tallgren, 37 vuotias yhden lapsen äiti Satakunnasta. Ammatikseni toimin asiakaspalvelutehtävissä. Minulla on synnynnäinen MMC ja Hydrokefalia. Liikun manuaalipyörätuolilla.

Olen saanut olla Rusetin toiminnassa mukana aiemminkin, myös hallituksessa. Sydäntäni lähellä ovat etenkin työikäisten naisten ja vammaisten äitien asiat. Lisäksi pidän tärkeänä sosiaali-ja terveydenhuollon palvelujen toteutumista vammaisille tytöille ja naisille tasa-arvoisesti vammattomiin tyttöihin ja naisiin nähden.

Vastuualue hallituksessa: talousasiat.

Olen Satu Järvinen, (s.1974) KM ja Positive Psychology Coach, eli ratkaisukeskeinen valmentaja ja positiivisen psykologian asiantuntija. Olen kotoisin Salosta, mutta yliopisto-opinnot toivat minut aikoinaan Turkuun. Työskentelen erityispedagogiikan osa-aikaisena tuntiopettajana ja verkko-opintojen tuutorina avoimessa yliopistossa. Minulle on kertynyt monipuolista opetus- ja ohjauskokemusta jo lähes 25 vuoden ajalta. Arkeani värittää CP-vamma, jonka vuoksi liikun pyörätuolilla ja nautin nykyään suuresti etätöiden mukanaan tuomasta vapaudesta. Rakastan lukemista ja kirjoittamista enkä voisi kuvitella elämääni ilman musiikkia.
Olen laaja-alaisesti kiinnostunut eri-ikäisten vammaisten naisten asioista. Voisin luonnehtia itseäni analyyttiseksi tutkijaluonteeksi ja kannustavaksi kuuntelijaksi. Voimaantumisen tukeminen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen ovat erityisen lähellä sydäntäni. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että jokaisella meistä olisi mahdollisuus elää aidosti omannäköistä ja hyvää elämää. Siksi olenkin todella iloinen saadessani kuulua Rusetin hallitukseen. Olen myös Rusetin edustajana Vammaisjärjestöjen naisverkostossa. Luotan yhteistyön ja vertaistuen voimaan.
Pyrin elämään juuri tässä hetkessä menneitä liikaa märehtimättä ja tulevia tuskailematta, aina siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Uskallan silti edelleen unelmoida ja haluan kannustaa siihen myös muita. Yksi motoistani onkin: ”Aina on tilaa vielä yhdelle unelmalle…”

Kotisivuni löytyvät osoitteesta: https://www.satujarvinen.com

Pirkko Mahlamäki

Olen Jaana Tolvanen, 49-vuotias kahden aikuisen tyttären äiti Joensuusta. Olen Joensuun Seudun Invalidit ry:n puheenjohtajana kolmatta kautta. Minulla on TAR-oireyhtymä (käsivarret puuttuvat, mutta kämmenet ja sormet on) sekä lääkkeillä suht hyvin kurissa pysyvä epilepsia.
Olen erittäin kiinnostunut vaikuttamaan vammaisiin naisiin liittyvissä asioissa, esim. innokas edistämään vammaisten naisten työllistymistä ja kouluttautumista. Minulla on yli 27 vuoden kokemus vammaisena äitinä olemisesta. Sillä saralla voisin toimia kokemusasiantuntijana tai vertaistukena vammaisille naisille, jotka haaveilevat äitiydestä. (Itse haaveilen siitä, että minusta tulisi jonain päivänä mummi <3.)
Toisin Rusettiin keski-ikäisen vammaisen harvinaissairaan näkökulmaa. Minulla on useamman vuoden kokemus eri yhdistyksissä ja järjestöissä työskentelystä, sekä palkattuna työntekijänä että vapaaehtoisena toimijana. Olen edelleen mukana työelämässä, osa-aikaisena työntekijänä.

Olen Kristiina Karhos, 1958 syntynyt, työkyvyttömyyseläkkeellä oleva MS-tautia sairastava varatuomari. Vapaaehtoistyön aloitin jo työelämässä ollessani ja jäätyäni siitä pois vuonna 2013 olen toteuttanut toista uraani aktiivisena vammaisjärjestöihmisenä. Olen Rusetin hallituksen jäsen, Helsingin Invalidien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Helsingin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja ja Invalidiliiton liittovaltuuston jäsen. Koen toimintani vammaisjärjestöissä mielekkääksi ja tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttamiseksi. Vammaispolitiikassa tapahtuu nyt paljon, uusi vammaispalvelulaki tekee tuloaan, kuljetuspalvelut ja Kelan palvelut muuttuvat, sote -uudistus tuo uusia ulottuvuuksia vammaisten ihmisten arkeen. Järjestöaktiivin on nyt jos koskaan oltava vahva vammaisten naisten puolustaja.

Vastuualue hallituksessa: lakiasiat.

Hallituksen jäsen Jaana Tiiri erosi Rusetin hallituksesta 28.2.2023, koska siirtyi työsuhteeseen Rusetin järjestöasiantuntijaksi. Kevätkokous valitsi 23.4.2023 kauden loppun hallituksen jäseneksi Kristiina Karhoksen Helsingistä.