fbpx

Turvakodit

9 Tietopankki 9 Turvakodit

Pirkko Justander ja Sanna Leppäjoki-Tiistola

Turvakotipalvelut on tarkoitettu kaikenikäisille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille, miehille ja lapsille. Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa saa suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi. Turvakodissa tarjotaan akuuttiin tilanteeseen ammatillista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Turvakodissa on henkilöstöä ympäri vuorokauden. Turvakotiin voi soittaa, jos haluaa lisätietoa tai tilanne mietityttää. Turvakotiin voi mennä oma-aloitteisesti, milloin vain. Turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta. Turvakotiin ei tarvita lähetettä, mutta turvakoteihin ohjataan asiakkaita myös viranomaispalvelujen sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen kautta.

Vammaisen henkilön apuna voi turvakodissa olla mukana oma avustajakoira ja näkövammaisilla opaskoira. Vammainen henkilön voi tietyin edellytyksin siirtää vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun turvakotiin. Turvakoti voi mahdollisesti hankkia apua asiakkaan päivittäisiin toimiin palvelusetelillä. Asiaa on hyvä tiedustella vammaispalveluista ja turvakodista etukäteen.

Nollalinja – Apua väkivaltaan toimii numerossa 080 005 005. Se on maksuton auttava puhelin, jonne voi soittaa mihin kellonaikaan hyvänsä, vuoden jokaisena päivänä. Chat toimii arkipäivinä klo 9–15. Nollalinja ylläpitää listaa, josta näkee missä turvakodissa on tilaa. Listassa on myös tietoa turvakotien esteettömyydestä.

THL julkaisi syksyllä 2020 vammaisia asiakkaita varten turvakotiesitteen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi Lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille vammaisille henkilöille on tarjolla apua. Sitä ovat olleet tekemässä THL sekä Invalidiliitto ry ja Rusetti ry Vammaisjärjestöjen naisverkoston edustajina.

Ammattilaisia varten päivitettiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi THL:n alun perin vuonna vuonna 2016 toimittama Tiedä ja toimi- kortti.

THL on julkaissut vuonna 2019 Turvakotien kansalliset laatusuositukset. Vammaisista asiakkaista on kerrottu luvussa Turvakotien asiakkaiden moninaisuus sivuilla 12–13.

THL ja Invalidiliitto ry toteuttivat turvakotien esteettömyyskartoituksen ja turvakotihenkilökunnan koulutuksen vuonna 2021.