fbpx

Puheenjohtajan kynästä: vaalipaneeleita ja anti-genderiä

touko 24, 2024

Kesä on jo vahvasti aluillaan. Kukkaset kukkivat ja näyttää siltä, että olemme saamassa lämpimän kesän pitkän ja haastavan talven päätteeksi. Tuntuu, että kevät jäi kokonaan välistä, vai mitä ajattelet?

Kirjoitan näitä sanoja, kun olen lopettelemassa kuukauden mittaista projektia opetuksen saralla ja huomaan kaipaavani jo pihalle aurinkoon sekä lisää vapaa-aikaa, joka työn ja opetuksen vuoksi on ollut todella kortilla.

Tiukasta aikataulusta huolimatta ehdin piipahtamaan Helsingissä 15.5.2024 järjestetyssä EU-vaalipaneelissa, jonka järjestimme yhdessä Naisjärjestöjen keskusliiton, Monika-Naiset liiton ja Nytkis ry:n kanssa Eurooppasalissa. Kahden eri paneelin teemoina olivat naisiin kohdistuva väkivalta ja hoidon ja hoivan sukupuolittuneisuus sekä työelämäkysymykset ja naisten taloudellinen voimaantuminen. Molemmissa paneeleissa myös käsiteltiin anti-gender-liikkeen vahvaa nousua Euroopassa ja sen vaikutusta naisasiallemme. Loppupuheenvuorossani sanoinkin, että nämä EU-vaalit ovat monella tapaa erittäin merkitykselliset naisten oikeuksien ja tasa-arvon edistymisen kannalta. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, etteivät taantumukselliset, vanhoilliset voimat saa liikaa valtaa EU:ssa. Rusetin jäsenkirjeessä 4/2024 oli linkki sekä tästä paneelin tallenteeseen, jos et ollut paikalla tai streemin kautta linjoilla.

Anti-gender-liikehdinnältä emme ole välttyneet Suomessakaan ja Rusetin huhtikuussa pidetyssä ihka ensimmäisessä iltakoulussa käsiteltiin tätä aihetta laajasti Naisjärjestöjen keskusliiton vaikuttamisen päällikkö Anniina Vainion alustamana. Tiivistettynä anti-gender-liikkeen ajatuksena on vastustaa sukupuolten tasa-arvoa sekä naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen oikeuksia. Iltakoulujen aloittaminen liittyy siihen, että olemme laatimassa Rusetille omaa naispoliittista ohjelmaa, joka keskittyy vammaisten tyttöjen ja naisiksi identifioituneiden oikeuksiin ja tasa-arvon edistämiseen. Seuraava iltakoulu aiheeseen liittyen pidetäänkin elokuun lopussa ja siinä teemana on perhepolitiikka. Myöhemmin syksyllä on sitten luvassa vielä kaksi iltakoulua eri teemoilla. Muista seurata ilmoittelua ja tulla linjoille kuuntelemaan ajankohtaisia alustuksia.

Syksyn myötä jälleen kohtaamme eri tapahtumissa. Annilla ja Jaanalla on suunnitelmat syksylle aika lailla valmiina, joten viimeistään elokuussa kuulemme jo alustavia tietoja siitä, mitä on tulossa. Voin luvata, että monia erilaisia juttuja olemme sinne suunnitelleet ja toivomme jäsenistön osallistuvan aktiivisesti erilaisiin tilaisuuksiin. Tapahtumia kannattaa seurata tapahtumakalenterista.

 

Aurinkoista kesää toivotellen

Anne
Puheenjohtaja

 

Kasvokuva Annesta.

Anne Välimäki, puheenjohtaja

Puheenjohtajan kynästä -sarja käsittelee ajatuksia ajankohtaisista asioista, jotka koskettaa niin Rusettia kuin vammaisia tyttöjä ja naisia.