Disability Pridea vietetään joka heinäkuu. Mitä se tarkoittaa? Disability Pride sai alkunsa Yhdysvalloissa, Bostonissa heinäkuussa vuonna 1990, kun laki vammaisten henkilöiden oikeuksista meni läpi. Tapahtuman tarkoituksena on muuttaa ajatusta vammaisuudesta esimerkiksi poistamalla ihmisten kokemaa häpeää ja nostaa esiin, että vammaisuus on luonnollinen ja kaunis osa identiteettiä, josta voi olla ylpeä. Lisäksi tapahtuman tarkoituksena on nostaa esiin vammaisiin kohdistuvaa systemaattista syrjintää ja yhteiskunnallisia rakenteita, jotka estävät vamman kanssa eläviä toteuttamassa itseään täysimääräisesti.
Disability Pridella on myös oma lippu. Sen vasen ala- ja oikea yläreuna ovat värjätty mustalla kunnioittaen jo menehtyneiden vammaisten muistoa. Lisäksi musta väri edustaa protestia eriarvoisesta kohtelusta, mitä vammaiset joutuvat kohtaamaan. Vasemmasta yläreunasta oikean alalaitaan asti menee eri värisiä raitoja, jotka kuvastavat eri vammoja. Raitojen suunta kuvastaa sitä, minkälaisten esteiden yli vammaiset henkilöt joutuvat tällä hetkellä kulkemaan, kun yhteiskunta ei ole vielä yhdenvertainen, eikä huomioi jokaisen jakamattomia ihmisoikeuksia. Punainen raita kuvastaa fyysisiä vammoja, keltainen taas kognitiivisia ja älyllisiä vammoja, valkoinen näkymättömiä ja diagnosoimattomia vammoja, sininen psykiatrisia vammoja ja vihreä aistivammoja.
Suomessa Disability Pridea on juhlittu vielä melko vähän, mutta tänä ja viime vuonna järjestettiin Tampereella Disability Pride -marssi, jossa oli myös mukana myös vammaisia naisia Rusetista. Disability Pride -kuukausi on tärkeä paikka nostaa esiin ihmisoikeuksia ja sitä, että olemme täällä ja haluamme elää yhdenvertaisessa asemassa vammattomiin nähden. Tätä työtä täytyy tehdä ympärivuotisesti.
Disability pride -marssia on ollut järjestämässä CP-vammainen nainen Suvi Kivinen. Hänen mukaansa vammaisten oikeuksia ajetaan tällä hetkellä melko pistemäisesti, eikä hän ollut löytänyt vammaisjärjestöjen joukosta tahoa, joka olisi tuntunut omalta paikalta vaikuttaa ja olla osana yhteisöä. Hän oli seurannut sitä, miten maailmalla globaalisti pidetään Disability Pride -marsseja, mutta Suomessa vastaavaa perinnettä ei ollut. Hän ehdotti Amnesty Internationalin Tampereen paikallisryhmän muille ihmisoikeusaktivisteille, että he järjestäisivät Suomen ensimmäisen Disability Pride kulkueen ja juhlan 2024. Näin syntyi tapahtuma, jonka tarkoituksena on koota ihmisiä yhteen juhlimaan omaa identiteettiään vammaisena sekä ajamaan ihmisoikeuksia eteenpäin. Tapahtumaan on tervetulleita ihmiset riippumatta vamman taustoista tai siitä, kuinka pitkään olet ollut liittolainen.
Tapahtuma on kasvanut, ja tänä vuonna oli jo tuplasti enemmän osallistujia kuin edellisenä. Jokaisen tulee voida olla ylpeästi oma itsensä, eikä vamman kuulu olla häpeä vaan juhlan aihe. Ilmapiiri tapahtumassa on aina ollut lämmin ja yhteisöllinen sekä voimaannuttava. ”Yhteiskunta kuuluu kaikille! Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille! Työelämä ja palkka kuuluu kaikille!” ovat huutoja, jotka täyttivät Disability Pride -marssin aikana Tampereen keskustan. Tänä vuonna tapahtuman teemana oli työllisyys, mutta ensi vuonna 6.6.2026 on tarkoitus nostaa esiin näkymättömiä vammoja. Tervetuloa mukaan!
Mutta miksi jokaisen tulisi olla kiinnostunut Disability Pridesta? Vammaisuus ei ole irrallinen osa ihmisyyttä vaan meihin voi kuulua kuka tahansa, missä tahansa elämänvaiheessa. Vammaiset ovat merkityksellinen osa yhteiskuntaa, vaikka potentiaalia tukahdutetaan jatkuvasti esteellisillä tiloilla, syrjinnällä tai elämän mahdollistavia palveluja epäämällä. Todellisuudessa ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle toimintakyvystä riippumatta. Tätä ei nyky-yhteiskunnassa vielä tunnisteta riittävästi, vaan monet joutuvat kamppailemaan perusoikeuksista päivittäin. Tämän ei kuuluisi olla yhdenkään arkea, ja siksi liittolaisia tarvitaan. Ihmisoikeuksien puolesta toimiminen on jokaisen asia, koska olemme ihmisiä, siksi myös Disability Pridea tarvitaan!
Disability Priden lipun värit kuvaavat vammaisten ihmisten yhteisön moninaisuutta.
