fbpx

CEDAW-sopimus

CEDAW lyhenne tulee sanoista Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination. Sopimus tuli kansainvälisesti voimaan 1979 ja Suomi ratifioi sen 1986. Tästä naisten oikeuksien sopimuksesta sanotaan, että se viitoitti tietä YK:n vammaisten oikeuksien sopimukselle. CEDAW sopimuksen tavoitteena on edistää ihmisoikeuksien tasa-arvoista toteutumista naisten osalta. Sopimus sisältää säännöksiä muun muassa kansalaisuudesta, koulutuksesta, työelämään osallistumisesta, terveydenhuollosta sekä naisten taloudellisista oikeuksista.

Ulkoministeriö toimittaa YK:n CEDAW-komitealle tietyn välein määräaikaisraportin jossa kerrotaan miten Suomi sopimusta noudattaa. Naisjärjestöt toimittavat oman rinnakkaisraporttinsa. Naisjärjestöjen rinnakkaisraportin kokoaa NYTKIS ry . CEDAW:in rinnakkaisraportin tekemiseen ovat vuosien saatossa osallistuneet sekä Vammaisfoorumi ja Invalidiliitto että Vammaisjärjestöjen naisverkosto.

YK:n CEDAW-komitea on moittinut Suomea erityisesti turvakotien määrään ja esteettömyyteen liittyvissä asioissa sekä laitosolosuhteissa tehtyjen seksuaalisten väkivaltatekojen tuomioista. Suomessa tuomio tulee tällä hetkellä useammin pakottamisesta, eikä niinkään raiskauksesta. Raiskauslakia ollaan parhaillaan uusimmassa