fbpx

Kirje Åbo Akademille- Pyhän Olavin reitti

huhti 9, 2017

Åbo Akademi Helsinki 9.4.2017
Nina Söderlund
nina.soderlund(at)abo.fi

ASIA Pyhän Olavin merireitin muuttaminen pyhiinvaellusreitiksi

Olemme lukeneet Åbo Akademin kolmivuotisesta EU-hankkeesta, joka koskee Pyhän Olavin merireitin muuttamista pyhiinvaellusreitiksi. Aikomuksena on saada ainakin osa 625 kilometrin pituisesta reitistä käyttöön keväällä 2018.

Pyhän Olavin tie avattiin jo kolme vuotta sitten Norjassa ja Ruotsissa. Lukemamme perusteella tavoitteena on saada reitistä jotain vastaavaa kuin Pyhän Jaakobin reitti Espanjassa. Reittihankkeen tavoitteena on houkutella myös kansainvälisiä vaeltajia ja pyöräilijöitä pohjoismaiselle pyhiinvaellukselle.

Toteutimme viime toukokuussa haaveen lähteä pyörätuoleilla ja pyörällä Pohjois-Espanjan pyhiinvaellusreitille, Pyhän Jaakobin tielle. Olimme kuulleet, että tuosta 800 kilometristä viimeiset 100 kilometriä olisi mahdollista suorittaa myös apuvälinein. Meitä oli kolme vammaista naista, jotka vaelsimme reitin sähkökäyttöisellä pyörätuolilla, tavallisella pyörätuolilla ja käsipyörällä. Mukanamme oli neljä palkattua ja vapaaehtoista avustajaa. Kuljimme nuo 100 km ja huomasimme, että jotkin osat olivat täysin mahdottomia, mutta n 60 km matkasta oli mahdollista suorittaa apuvälinen. Pienet ideat ja toteutukset olisivat helpottaneet kulkuamme monissa paikoissa.

Pyhiinvaellus on Euroopassa suosittu harrastus ja Pohjoismaissakin sen suosio kasvaa koko ajan. Pyhiinvaellus kiinnostaa myös eri tavalla vammaisia ihmisiä. Pyhiinvaellusreitillä Espanjassa näkyi näkövammaisia, kehitysvammaisia ja hyvinkin iäkkäitä vanhuksia. Myös me vammaiset ihmiset olemme kiinnostuneita vaeltamaan pitkin vanhaa pyhiinvaellusreittiä, koska vaeltaminen sinänsä on kokemus ja avaa mahdollisuuksia sisäiselle matkalle omaan itseen.

Pyhän Olavin reitti on varmasti hyvin haasteellinen, sen kulkiessa pääsääntöisesti merellä. Onko mahdollista, että jokin pienikin osa reitistä olisi sellainen, että sen voisi vaeltaa myös apuvälineitä käyttävät?

On tärkeää, että kun pyhiinvaeltajia ja kävelijöitä varten luodaan nettisivut, sielläkin voitaisiin jo kertoa mahdollisista esteettömistä ratkaisuista tai niistä osuuksista, jotka voisivat olla mahdollisia. Euroopan Unionissa korostetaan esteettömyyttä. Olisi hienoa, että tässä reitissä olisi esteettömyys huomioitu siinä määrin kuin se on mahdollista. Usein hyvin pienin ponnistuksin saadaan esteetöntä, kun asiaan halutaan kiinnittää huomiota riittävän ajoissa.

Rusetti on vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys, joka on Invalidiliiton ja Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenyhdistys. Tarjoamme apuamme, kun pohditte esteettömyyskysymyksiä tai haluatte testata reitin esteettömyyttä.

 

Marja Pihnala Pirkko Justander
puheenjohtaja varapuheenjohtaja
marjapihnala(at)gmail.com pirkko.j(at)luukku.com
0400 9877 48 050 52541 83