fbpx

Ohjausryhmä

VEERA-hankkeen ohjausryhmä koostuu 10 jäsenestä sekä hankkeen työntekijöistä. Ohjausryhmän toimintakausi on 5.4.2020-31.12.2022. Ryhmä kokoontuu 4 kertaa vuodessa (3 krt/vuonna 2020).

Ohjausryhmän tehtäviin kuuluu:

  • seurata ja valvoa hankkeen tavoitteiden toteutumista suunnitelman mukaisesti
  • varmistaa aikataulussa pysyminen
  • seurata, että resurssit ovat hyvässä käytössä; sekä
  • varmistaa, että hanke saa aikaan tuloksia ja hankkeessa tehdään itsearviointi.

Jäsenet

Kokoukset

Marja Pihnala

Ohjausryhmän puheenjohtaja.
Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys Rusetti ry

Osallistuin 1995 YK:n naisten maailman konferenssiin Pekingissä. Osallistujia oli 30000. Eipä ihme, että naisasiat alkoivat kiinnostaa. Virtaa on riittänyt. Invalidiliitossa perustimme naistyöryhmän, joka sai aikaan monenmoista. Hektinen työ järjestöpäällikkönä ja toimitusjohtajana oli kiireistä ja omat intressit oli jätettävä taka-alalle. Onneksi vammaisten naisten asiat hoidettiin muuten. Nyt olen ollut neljä vuotta  eläkkeellä. Heti kun aikaa jäi, perustimme Rusetin – Vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen. Suurta iloa tuottaa se, että vammaiset naiset ovat mukana valtavirrassa. Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa oma osaaminen kasvaa tasa-arvon ja naisasioitten parissa. Samalla vammaisten naisten kokemukset tulevat tutuksi erilaisissa pohdinnoissa, julkaisuissa ja seminaareissa. Yksi unelmista oli saada vammaisten naisten oma hanke STEAlta. Nythän meillä on se; VEERA-hanke ja siinä innokkaat ja pätevät työntekijät. Saamme eri ikäisten vammaisten naisten asioihin uutta potkua.

 

Nautin liikunnasta, joogasta, jumpasta, uimisesta, kirjoista ja lapsista. Neljä lastenlasta pitävät mummin liikkeellä ja lapsekkaana. Kaniinimäyräkoira Kelly kaipaa säännöllisesti rapsutuksia, samoin kuin mies. Ystävät ovat myös henkireikä. Elän koronasta huolimatta mukavia vuosia, mielekästä tekemistä riittää.

 

Motto Se, joka uskaltaa, voittaa. Do it!

Marja Pihnala

Pirkko Justander

Ohjausryhmän varapuheenjohtaja.
Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys Rusetti ry

Elämässä pitää olla bling-blingiä ja korkkareita

Pirkko Justander, eräs Rusetin perustajajäsenistä. Kipinä naistyöhön syttyi Invalidiliitossa, jossa Pirkko toimi pitkään Liiton naistyöryhmän sihteerinä. Matka jatkui Naisten Linjalle moninaisuussuunnittelijaksi. Työ liittyi naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn, erityisesti eri vähemmistöihin kuuluvien naisten kanssa. Naisten Linjalta Pirkko siirtyi Sininauhaliittoon, jossa hän toimii tälläkin hetkellä esteettömässä päihde- ja mielenterveystyössä kehittäjänä.

Pirkko on yhden aikuisen lapsen äiti ja kahden lapsen mumme, joka harrastaa vesi- ja tuolijumppaa sekä käy Naisten Illoissa. Iltoja järjestää Helsingin Invalidien Yhdistys ry.

Pirkko Justander

Milla Ilonen

Invalidiliitto ry

Nautin elämästä ja sen voimasta! Naiseus, kehollisuus, tanssi, yhteys muihin ihmisiin, uteliaisuus, ilmaisun vapaus, kauneus, kasvu, uinti luonnonvesissä, arvostava vuorovaikutus ja matkat mielikuvituksen kanssa tuottavat minulle elämän voimaa. Mistä sinä saat voimasi?

 

Työskentelen hankepäällikkönä Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa (2018–2020). Hanke edistää seksuaalioikeuksien toteutumista asumisen palveluissa ja vahvistaa vammaisten ihmisten taitoja ilmaista sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä tarpeitaan. Hankkeen mottoja ovat #lupapuhua ja #lupaollaupea, jotka voin ilomielin omaksua myös oman elämäni johtolauseiksi!

 

Asumisen palveluja olen kehittänyt 11 vuotta Aspa-säätiössä yhteistyössä viranomaisten, asumisen ammattilaisten sekä eri tavoin vammaisten ja mielenterveyskuntoutuvien kokemustoimijoiden kanssa. Tätä ennen toteutin yhdenvertaisuusselvityksen Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssille sekä Tampereen ylioppilaskunnalle. Lempilapseni on yhdenvertainen nuorisotyö, jota pukee inkluusio ja tosiasiallinen osallisuus. Viime aikoina olen antanut tilaa myös lapsettomuuden ja aikuisuuden vaateiden pohdinnoille.

Milla Ilonen, ohjausryhmän jäsen, valokuva

Pirkko Kuusela

Espoon Invalidit ry – ESPIN ry

Olen juuri jäänyt eläkkeelle ja totuttelen siihen. Taakse jäi 28 vuoden työrupeama IT alan monenlaisista tehtävistä, aina teknisestä erityisasiantuntijasta projektipäällikköön ja toiminnan kehittäjään.

 

Mottoni on ’Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos’. Olemme jatkuvassa liikkeessä, kohti parempaa? Ainakin muutoksessa on mahdollisuus parantaa.

 

Vuodesta 2000 olen ollut aktiivinen järjestötoimija ja minua voisi myös nimittää vammaisaktiiviksi.

Ohjausryhmän jäsen Pirkko Kuusela, valokuva

Sari Laiho

Uudenmaan CP-yhdistys ry

Uudenmaan CP-yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Haluan edistää vammaisten naisten asemaa kaikilla elämänalueilla, naiseus kuuluu myös vammaisille naisille.

Sari Laiho

Birgitta Oksa

Suomen Polioliitto ry

Katson elämää sellaisen kuusikymppisen, suomalaisen naisen silmin, jolle itsemääräämisoikeuden ja oikeudenmukaisuuden tärkeys on opetettu jo lapsena. Opettajana äidin äiti, joka naitettiin iäkkäälle suutarille, koska vain suvun pojat koulutettiin pappisvirkoihin.

 

Pitkä työrupeama henkilöstöhallinnossa ja nyttemmin Suomen Polioliitossa näkyvät ammatillisesti, mutta opiskeluaikojen kesätyöt miesvaltaisilla aloilla kasvattivat luonnetta.

 

Vapaa-ajalla kiukuttelen tekemättömistä kotitöistä aviomiehelle, ihmettelen, miksi koiramme ei ymmärrä pudottaa karvojaan yhteen nurkkaan ja suunnittelen väitöskirjaa järjestöjen edunvalvontastrategioiden toimivuudesta tai yhdistysmaailmaan sijoittuvan dekkaria.

 

Ja jos joku motto pitäisi valita, niin eipä se voisi olla muu kuin ”Eteenpäin, sanoi mummo lumessa”.

Birgitta Oksa

Piia Puu Oksanen

Amnesty International, Suomen osasto ry

Pia Puu Oksanen työskentelee tällä hetkellä Amnestyn Suomen osastossa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijana. Työhistoriansa aikana Oksanen on tehnyt monipuolista yhteistyötä vammaisten naisten ja tyttöjen kanssa, olipa kyse sitten vammaispoliittisen taiteen tukemisesta, vammaisnäkökulman vahvistamisesta moninaisuustyössä tai väkivaltaa kokeneiden vammaisten naisten erityistarpeiden tunnistamisesta.

Oksanen on myös työnsä puitteissa vaikuttanut ja vaikuttaa lakimuutoksiin, joilla vammaisten naisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta on vahvistettu. Matkaa siihen, että vammaisten naisten oikeudet täysimääräisesti tunnistetaan, on vielä monen monta mailia. VEERA-hanke on yksi, tärkeä virstanpylväs tällä matkalla.

On ilo päästä mukaan.

Pia Puu Oksanen

Jaana Viemerö

Suomen Kuntaliitto ry

Toimin Kuntaliitossa erityisasiantuntijana. Vastuulleni kuuluvat vammaispalveluihin sekä sosiaalihuollon kelpoisuuksiin ja sosiaalialan ammatilliseen työhön liittyvät asiat. Aiemmin olen työskennellyt erilaisissa sosiaalihuollon ja koulutuksen tehtävissä: sosiaalijohtajana, sosiaalihuollon lehtorina ammattikorkeakoulussa, aikuiskoulutusjohtajana toisen asteen oppilaitoksessa, koulutuspäällikkönä sekä vammaispalvelujen johtajana. Vammaispalvelujen näkökulma on ollut kaikissa vahvasti esillä. Olen iloinen Veera-hankkeessa mukana olosta!

 

Mottoni olen lainannut Tove Janssonilta (tai oikeastaan Tuutukilta): ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

Veera-hankkeen V- logo, värillinen pinkki-turkoosi

Susanna Viljanmaa

Transfeminiinit ry

Susanna Viljanmaa, s. 1979, media-alan yrittäjä.

Olen Transfeminiinit ry:n perustaja, ollut mukana myös muualla yhdistystoiminnassa koko 2000-luvun, järjestänyt suuren luokan digikulttuuritapahtumia, tehnyt julkaisutoimintaa, toiminut puhujana ja soitto-opettajana sekä edistänyt hakkeritoimintaa. Toimin aiemmin it-alalla järjestelmäasiantuntijana. Tällä hetkellä missionani on laajentaa thereminin harrastuneisuutta Suomessa.

Susanna Viljanmaa

Salla Kajanmaa (4/2022 alkaen)

Naisjärjestöjen Keskusliitto ry

Toimin Naisjärjestöjen Keskusliitossa viestinnän koordinaattorina ja intohimoni liittyvätkin nimenomaan tasa-arvosta viestimiseen. Tieni feministiksi ja naisjärjestötyöhön kulki omakohtaisen polun kautta. Epäreiluus, jota itse naisena koin sai minut tarttumaan toimeen, perehtymään tasa-arvotyöhön ja hakeutumaan alalle. Olen valmistunut suomen kielen asiantuntijaksi ja etenkin kielen merkitys ympäröivän maailman luojana kiinnostaa minua. Kielen avulla rakennetut mielikuvat määrittävät ihmisten suhtautumista asioihin ja mielestäni Veera-hanke on monessakin asiassa tekemässä pioneerityötä ja luomassa uudenlaisia käytänteitä ja olen tässä työssä ilolla mukana!

Susanna Viljanmaa

Anniina Vainio (3/2022 asti)

Naisjärjestöjen Keskusliitto ry

Olen feministi, valtiotieteilijä/historioitsija ja sukupuolentutkimuksen maisteriopiskelija. Toimin järjestöpäällikkönä Naisjärjestöjen Keskusliitossa. Jäsenjärjestöyhteistyön ohella toimenkuvani ytimessä on naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta vaikuttaminen. Moninaisuus on naisjärjestötyön vahvuus, ja tämän moninaisuuden tulee näkyä kaikessa tekemässämme vaikuttamistyössä. Koordinoin vuonna 2019 ilmestynyttä Peking+25 -kansalaisjärjestöraportin kirjoittamista. Yli 40 kansalaisjärjestön kanssa, Rusetti ry mukaan lukien, yhteistyössä koostetussa raportissa nostetaan esille niitä epäkohtia, joita vammaiset naiset suomalaisessa yhteiskunnassa yhä kohtaavat ja esitetään ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla näihin epäkohtiin olisi mahdollista puuttua. Toivon, että pääsen Veera-hankkeen ohjausryhmän jäsenenä sekä edelleen syventämään omaa asiantuntemustani vammaisia naisia koskevista kysymyksistä että tuomaan hankkeeseen lisäarvoa omalla tasa-arvo-osaamisellani. On ilo ja kunnia saada olla mukana!

Valokuva, Anniina Vainio, ohjausryhmän jäsen
Share This